Direktlänk till inlägg 22 december 2014
Jag vet hur mycket man vill baka eget och inte ge barnen färdigt bröd
då de inte alltid är så bra med en massa socker eller andra saker i.
De är också så att de inte vill äta mörkt bröd för de är "vuxenbröd"
men detta recept habara 2 msk socker som sedan förvinner under jäsningen.
Om man vill göra de ännu mer nyttigare kan man använda andra sorters mjöl.
På 1 paket jäst får du även ut 4 st rostebröd.
Du behöver: (till 2 stycken bröd)
25 gram jäst
5 dl vatten (fingervarmt)
2 msk socker
2 msk rapsolja (kan även bytas ut mot smällt smör)
2 tsk salt
10-12 dl mjök
Garnering:
1 ägg
valmofrön (kan uteslutas)
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tilsätt de fingervarma vattnet och blanda tills jästen smällt.
2. Tilsätt oljan eller smöret. Blanda i sockret och saltet.
3. Tilsätt mjölet lite i taget och knåda några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
4. Jäs brödet under bakduk i 50 min.
5. Dela degen i två, forma till limpor och lägg i vars en limpform (1 1/2 Liter)
6. Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla ägg och strö på valmofrö på brödet.
8. Sänk värmen på 200 grader när du sätter in limporna i ugnen och grädda längst ner i 30-35 min.
9. Ta ut och låt svalna i formen.
Njut sedan av ett enkelt nygräddad bröd som är lika gott orostat som rostat.
#recept #bröd #baka #bakabröd #rostebröd #hembakat #mat #gott #ljustbröd #snabbt #enkelt #jäst
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|